Má smysl chodit k volbám?


Jedním ze základů demokratického systému jsou samozřejmě volby. To platí i v naší zemi, kde máme tři základní druhy: prezidentské, parlamentní a krajské. A právě ty poslední nás v dohledné době čekají. Není tedy divu, že se v souvislosti s nimi vynořuje spousta otázek, a z toho především jedna: má vůbec smysl k volbám chodit?

 

Když se na situaci podíváme z pohledu jedince, tak odpověď může znít, že nikoliv. Koneckonců, co může jeden hlas změnit. Vzhledem k tomu, kolik lidí svůj hlas odevzdá, tak prakticky nic. Ovšem když se na to podíváme z pohledu populace, pak je situace jiná. Když se totiž k tomu takto postaví velká část lidí, pak je jasné, že nějaký dopad na výsledky to už mít bude.

 

rozhodování ve volbách

 

Mnozí lidé si pak myslí, že výsledky voleb jsou předem dohodnuté, takže se jedná o zbytečnost. A jistě, v některých zemích to může být i pravda. Ovšem férový průběh našich voleb je v podstatě zaručen. To je ostatně také důvodem, proč se každých voleb účastní i dohlížitelé z jiných zemí, kteří na naši republiku nemají vazby, a dohlíží na spravedlivý průběh.

 

vhazování lístku do urny

 

Znamená to tedy, že se podvody nedějí? Ne tak docela. Vždy jsou tu lidé, kteří dostanou například od známého zaplaceno za to, že budou volit určitého kandidáta. V některých rodinách pak jeden ze členů v podstatě donutí ostatní, aby volili tak, jak chce on – a to je běžnější, než bychom si mohli myslet. Takovéto případy jsou však těžko prokazatelné, a jejich odhalení, neřku-li stíhání, není nijak jednoduché.

 

Někteří se pak bojí toho, že jejich hlas je v podstatě znám, což znamená, že úřady vědí, jak jste v těch kterých volbách hlasovali, a podle toho se k vám také budou chovat. To jsou obavy především starší generace, avšak i zde neopodstatněné – volby musí být ze své podstaty anonymní, a není v podstatě možné dohledat, kdo který lístek vhodil. I proto se rozhodně vyplatí k volbám jít. Nic to nestojí, a kdo ví, možná to bude zrovna váš hlas, který nakonec rozhodne.