Na jaře už bývají dny delší, přibývá nám slunečního svitu a s přibývajícím světlem se i my „probouzíme“ pomalu ze zimního spánku. Jen ta jarní únava s námi někdy zacvičí. V zimě jsme měli na jídelníčku samé potraviny, které nás měly zahřát, pořádně nasytit a vyživit – vydatná masová a zeleninová jídla, velké množství cukroví a hodně slazeného pečiva. Prostě jsme také „zazimovali“.
Ale jaro nás vždycky probudí a my zjistíme, co jsme v zimě zanedbávali. Pohybu bylo málo, do posilovny nás to v těch tmavých zimních dnech nelákalo a při pohledu na naši postavu se projeví naše zimní nestřídmost. Určitě by to chtělo nějaké to kilo shodit. Ale jak na to? Diety zkoušet nechceme, protože většina z nich není pro tělo prospěšná a skoro vždycky se ukáže jo-jo efekt.
Nejlepším způsobem, jak shodit přebytečná kila a získat do našeho těla spoustu vitamínů a minerálních látek, je zdravá výživa. Měli bychom do svého jídelníčku začít zařazovat více zeleninových pokrmů, do kterých použijte špenát, mangold, které nám dodají tolik potřebné železo pro náš krevní oběh, abychom nepůsobili tak bledě. Slané pokrmy dochucujte jarní cibulkou, dýňovými semínky, vlašskými nebo lískovými ořechy, které tělu poskytnou cenné zdraví prospěšné látky.
Vitamíny B, E, fosfor, kyselinu listovou získáme také z klíčků mungo nakliceno.cz, které si můžeme naklíčit za oknem. Je to jednoduché – do nízké misky vložíme fazole mungo, zalijeme vodou zhruba do poloviny výšky fazolí, a necháme 10 hodin stát. Po uplynutí této doby fazole promyjeme pod tekoucí vodou a důležitá fáze je nechat je pořádně odkapat. Potom opakujeme stejný postup s promytím do té doby, než fazole pustí klíčky, které by měly být dlouhé asi půl až jeden centimetr. Poté je možné fazolky jíst. Vězte, že nejlepší je jíst je syrové, tepelně neupravené. Tehdy se projeví jejich skutečný účinek a vy se i na jaře budete cítit plni energie a životní síly.